MY INNER WORLD -Yog@WithAlex

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Здравейте днес ще ви представя 10 йога пози за отслабване.

За йога се смята ,че е предназначена да успокоява ума ,но има и едно друго предназначение-загуба на килограми (отслабване) и оформяне на фигурата.Тук има няколко пози,които ще намалят стреса,ще засилят метаболизма ви и ще доведат до един  бавен, но добър резултат в борбата с наднорменото тегло и не само.Задръжте всяка поза толкова колкото можете,някъде около15-20 секунди като начало и всеки път увеличавайте с по някоко секунди.До момента, в който стигнете до минута.Правете го на едната страна и след това задължително на другата.

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ


1.ДЪСКА-PLANK (CNATURANGA DANDASANA)

Задържайки в поза "Дъска" е може би най-добрият начин да  укрепите мускулатурата на корема .Тази поза засилва метаболизма и гарантира за неговата висока скорост.Намалява болките в гърба,също така го укрепва ,особено в горната част."Дъска" също успокоява ума и е вид медитация,защото цялото ни тяло е стегнато, а ума спокоен. Практикуването на тази асана увеличава гъвкавостта на вашите задни мускули. "Планк" от своя страна ще помогне на мускулите около вашите рамене, ключици и плешки да се разтегнат, както и прасците, дори сводовете  и пръстите на краката.

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

2.ВОЙН 2(VIRABHADSANA B)
Като истински войн и вие можете да тонизирате мускулите на бедрата и раменете чрез тази поза.За да получите максимална полза от нея опитайте се да огънете така коляното ,че да е успоредно на стъпалото.Колкото по-дълго можете да задържите в тази поза,толкова по-добре.Тайната е в това да успеем да успокоим ума и да дишаме.Просто да се концентрираме в позата.И не забравяйте да повтаряте на себе си :’’Аз съм войн !’’ Преминете към другия крак като силен войн и задръжте толкова ,колкото с първия .:)
10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

3.ВОЙН 3 (VIRABHADRASANA C)

Това е позата за по-стегнато седалище .Също така ,това е чудесен начин да натоварим гърба ,краката и раменете.За да извлечете максимална полза от позата (асаната), стегнете мускулите на корема.Това ще ви помогне да задържите баланса  в позата и не само,ще направи корема ви по стегнат.И не на последно място ще стегне дупето.

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

4.ТРИЪГЪЛНИК(TRIKONASANA)

Тази поза може би не е чак толкова натоварваща и със стягащ ефект,но пък правейки я често вашият корем ще ви бъде благодарен.Движението на тази поза,чрез която усуквате тялото си, помага за храносмилането и намалява мастните натрупвания на корема.На всичко казано до тук ,ангажирайки мускулите на ръцете и краката води до натрупване на мускулна маса и изгаряне на мазнини.

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

5.ГЛЕДАЩО НАДОЛУ КУЧЕ ИЛИ КАКТО АЗ ОБИЧАМ ДА КАЗВАМ ЪГЪЛ (ADHO MUKHA SVANASANA)

Търсите начин да тонизирате общо тялото си?Това е позата ,която ви е необходима.Почивайки си в нея вие тонизирате по радикален начин гръб, ръце и бедра.За да получите по-добри резултати  и да тонизирате мускулите завъртете бедрата и горната част на ръцете.Натиснете надолу през  ръцете и петите.Задръжте и не забравяйте да дишате !

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

6.СВЕЩ(SARVANGASANA)

Поза свещ е една от любимите ми пози.Царица на позите, както обичам да казвам. От подобряване на храносмилането до терапия на щитовидната жлеза и дори увеличаване на силата на организма.Тази поза "работи" за да се балансират нивата на щитовидната жлеза, което повишава метаболизма, подобрява дихателната система, укрепва горната част на тялото, краката и корема, и ви помага да спите по-добре,забавя процесите на стареене. Добавяйки позата към вашата практика ежедневно  ще се почувствате като съвсем нов човек.Това е позата на младостта.Практикувайте я колкото по-често можете.От личен опит давам този съвет :)

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ
7.МОСТ(SETU BADHA SARVANGSANA)
Поза "Мост" е чудесна за щитовидната жлеза и чудесна за загуба на тегло. Действието й се засилва като опрем брадичката в гърдите ,като по този начин масажираме щитовидната жлеза,  стимулирайки я да произвежда всички тези важни за регулиране на метаболизма хормони.Натискайки с краката си ,ангажираме нашите бедра и седалище за да тонизираме мускулите. Ето и от още една причина да се практикува" Мост",тя също така  стимулира коремните органи и прави вашето храносмилане "щастливо" Разтяга гърдите, шията и гръбначния стълб.  Успокоява мозъка и помага за облекчаването на стреса и депресията  .Стимулира  белите дробове и щитовидната жлеза.Подобрява храносмилането.Помага, когато чувствате умора в краката Облекчава симптомите на менопауза  и менструалния дискомфорт  Намалява безпокойството, главоболието и безсънието.Вечер като се приберете от работа може да застанете в позата,без предварителна подготовка,седейки няколко минути в нея тя "сваля" физическото и психическо натоварване от вас.
10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

8.УСУКВАНЕ В ПОЗА ЙОГИЙСКО СТОЛЧЕ(PARIVRTTA UTKATASANA)

Това е йога версията на клековете,само че те се правят по-интензивно."Parivrtta Utkatasana", работи върху седалището ,бедрата и корема. И тук става въпрос  само за мускулите. Усукването също така помага на храносмилателната  и лимфната система. Комбинирайки всичко това в една поза ние имаме един чудесен начин да отслабнем.

10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ
9.ПОЗА ЛЪК(DHANURASANA)
Търсите начин да изгорите  мазнините нa корема бързо? Поза "Лък"  може да помогне. Можете да получите по-добър ефект  от асаната чрез издърпване ръцете и краката в противоположни посоки, докато само корема и таза докосват пода.Тази поза не само представлява помощно средство за  масаж на коремните органи ,за подобряване на храносмилането, но тя също е невероятен начин за укрепване на бедрата, гърдите и гърба.
10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

10.СЛЪНЧЕВ КОМПЛЕКС(SURIYA NAMASKAR)

Може да помислите за слънчевият комплекс като начин да улесните практиката си."Поздрава към слънцето" бавно разтяга и затопля мускулите, раздвижва кръвта и не само, той прави много  повече от това.Създава вътрешна топлина и в същото време разтяга и тонизира повечето от големите мускулни групи.Този комплекс може да помогне да намалим талията си,тонизира ръцете ,балансира метаболизма и стимулира храносмилателната система.

БОНУС ПОЗАТА ,КОЯТО ОБОЖАВАМ :)


10 ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

11.ЛОДКА (NAVASANA)

Тази поза има един уникален стягащ ефект на коремната мускулатура.В йога залите и студията се говори ,че седейки една минута в позата е равна на сто коремни преси.Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб.Стимулира бъбреците, щитовидната жлеза, простатата и червата. Помага за облекчаване на стреса.  Подобрява храносмилането.При изпълнението на позата тялото започва да трепери,което само по себе си "говори",че я изпълняваме правилно :) Успех !!!

Това са само някои от позите в йога, които могат да помогнат за намаляване на теглото. Като цяло йога има уникален ефект върху нашия организъм и психика.Въпреки това, тъй като всичко, което вероятно вече знаете, най-добрият начин за постигане на желаното от Вас, здравословно тегло все още е чрез правилно хранене и здравословен начин на живот, в който йога може да бъде само един аспект.

Бъдете здрави  и живейте в хармония и баланс със себе си и природата !

автор:Александра Жабонова

използвани материали от интернет :)

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg